Donut Bersalut Coklat

download Donut Bersalut Coklat

of 12

  • date post

    08-Jul-2015
  • Category

    Documents

  • view

    104
  • download

    0

Embed Size (px)

Transcript of Donut Bersalut Coklat

DONUT BERSALUT COKLATresepi ni saya dapat dari mak mertua.sebab anak2 saya suka betul makan donut. nak tak nak kena la buat sendiri baru puas makan.jadi saya harap anda cuba.semoga berjaya..... Bahan-bahan

2 sudu marjerin 2 sudu gula tepung gandum 1/2 peket mauripan sedikit garam air minyak untuk menggoreng coklat masakan coklat rice

cara-cara membuatnya 1. mula-mula mauripan dicampur dengan sedikit air dalam bekas uli. 2. masukkan marjerin, gula dan garam. 3. kemudian masukkan tepung gandum. (lebih kurang 2 cawan). 4. air dimasukkan sedikit demi sedikit dan bermulalah proses menguli sehingga menjadi doh. 5. doh hendaklah tidak terlalu lembik atau terlalu keras. 6. sesudah siap rehatkan doh lebih kurang 1 jam atau sehingga membesar 2 kali ganda. 7. selepas direhatkan uli balik doh tersebut. Ambil sedikit demi sedikit dan bentukkan seperti donut. rehatkan kembali selama 1/2 jam. 8. bolehlah digoreng dalam minyak yang banyak. 9. selepas disejukkan bolehlah diletakkan di atasnya coklat masakan dan coklat rice untuk hiasan.buatlah mengikut kreativiti anda sendiri.

STEAMED BUTTER CREAM:: Penulis : Fatmah Bahalwan

Butter Cream Siram (Steamed Butter Cream)

Teknik Butter Cream (BC) siram ini memerlukan ketelitian tersendiri khususnya pada saat menge-tim BC-Nya. Begini cara yang benar : Siapkan BC dalam wadah yang tahan panas air. Siapkan panci atau wadah lain yang lebih besar dibanding wadah BC. Letakkan wadah BC diatas air panas, posisi nge-tim, lalu aduk perlahan hingga bagian pinggir BC mulai mencair, angkat sebentar aduk-aduk di darat hingga rata. Bila masih kurang cair, tim lagi seperti cara pertama, aduk rata lagi. Sedemikian rupa sehingga didapat BC yang encer-nya sedang dan bisa disiramkan. Jaga jangan sampai BC terlalu cair dan menjadi minyak.

Siramkan BC pada cake yang sudah disiapkan diatas rak kawat yang diletakkan diatas baskom, dimulai dari bagian tengah cake terus memutar hingga seluruh cake tertutup BC. Ketuk-ketuk cake untuk meratakan BC, lalu diamkan hingga BC membeku. Lanjutkan mendekor sebagaimana biasa. CHOCOLATE GANACHE Bahan : 500 gr dark cooking chocolate 200 gr whipped cream 30 gr butter Cara membuatnya: Panaskan whipped cream, angkat, masukkan dark cooking chocolate yg sudah dipotong-potong, dan butter, aduk hingga leleh. Dinginkan dalam lemari es hingga semalaman, keluarkan, lalu diamkan hingga suhu ruang. Kocok hingga lembut dan ringan Tentu lebih rapi jika cake di poles dengan BC dulu, haluskan BC dengan palet, kemudian biarkan sebentar di kulkas (tak perlu freezer). Letakkan cake pada kawat penyangga yg ditaruh diatas baskon, lalu siram dengan coklat leleh spt dikasih tahu Ena itu. Jadi nanti lelehan coklat bakal jatuh di baskom. Bekukan, dan dengan bantuan sekop, pindahkan cake ke triplek atau alas cake. Siap dihias deh. BC tidak akan tercampur coklat, bahkan BC ini akan mempengaruhi tampilan coklat siram nantinya. Oleh sebab itu ratakan BC dengan seksama dan dalam tempo yang sesingkatsingkatnya Teknik siram coklat ini punya tingkat kesulitan tersendiri, jadi kerjakan dengan hati-hati yaaa

KEK KU ... KENAPA TAK SEMPURNA

Bagian tengah turun/kempis: Terlalu banyak gula atau mentega; terlalu sedikit baking powder; belum matang seluruhnya. Cake kempis: Sama seperti pada kasus bagian tengah kempis; terlalu banyak udara berlebih; penyebaran udara tidak rata di dalam adonan; juga bisa karena terlalu sedikit tepung. Cake miring: Rak oven miring; panas oven tidak rata, juga terkadang loyang saling bersentuhan dengan loyang lain atau dinding oven. Adonan cake meluap keluar loyang: Loyang terlalu kecil Cake kering: Terlalu banyak tepung atau terlalu sedikit mentega; bisa juga terlalu lama dipanggang. Tekstur kasar: Terlalu banyak mentega atau baking powder; pengadukan tidak sempurna; oven kurang panas. Tekstur tidak sama rata: Pengadukan tidak sempurna. Permukaan cake retak atau tidak sama:

Tepung terlalu banyak atau oven terlalu panas. Permukaan cake lengket atau garing (crust): Terlalu banyak gula. Warna coklat tidak merata: Oven terlalu penuh; memakai loyang warna gelap;

TIPS MEMBUAT COOKIES

December 15, 2005 Jurus Sukses: Membuat Cookies Filed under: FAQ, Tips & Tricks - ncc @ 2:07 am Pastikan semua bahan dalam keadaan segar dan berada pada suhu ruang. Lebih baik lagi jika terigu disangrai terlebih dahulu lk 5 menit dengan api kecil. Tepung yang disangrai akan meminimalkan kelembaban tepung dan membantu kue menjadi lebih renyah. Ayak semua bahan kering, terutama gula bubuk (jika ada). Mengocok mentega/margarin tidak perlu terlalu lama, cukup sampai tercampur dan lembut saja. Jika dikocok terlalu lama dan sampai putih, kue kering akan melebar terlalu besar saat dipanggang. Mencampur terigu dengan adonan mentega hendaknya menggunakan sendok kayu atau pastry blender (lihat di blog NCC), jangan menggunakan tangan. Panas dari tangan akan menyebabkan mentega meleleh terlalu cepat dan bersama terigu akan membentuk gluten, sehingga kue akan keras dan tidak renyah. Jika adonan terlalu lembut/lengket untuk dibentuk, masukkan dalam lemari es 10-15 menit sebelum dibentuk. Bila kue sudah berwarna keemasan dan kering tepinya, segera keluarkan dari oven karena proses pematangan masih akan berlangsung di luar oven. Kue mungkin masih agak lunak di tengahnya, tapi ketika dingin dia akan mengeras sendiri

TIP MEMBUAT KEKSukses Membuat Cake

Photos by Gandhi Prabowo & Arsip NCC Pastikan semua bahan dalam keadaan segar dan berada pada suhu ruang. Wadah dan peralatan untuk mengocok harus bersih dan kering, bebas dari minyak dan residu lain. Sedikit saja minyak tercampur dalam telur, adonan akan sulit naik. Bila disebutkan kocok telur hingga kental/berjejak, artinya telur dikocok hingga putih dan kental, kocokan kue akan meninggalkan jejak pada adonan yang lama hilangnya. Atau jika kocokan diangkat, adonan akan jatuh membentuk pita. Ayak tepung di atas adonan telur. Mencampur tepung ke dalam adonan telur harus dilakukan perlahan-lahan, untuk menghindari kue menjadi liat. Usahakan arah adukan searah, atau adukbalik. Mencairkan mentega/margarin tidak boleh sampai mendidih, karena akan menguapkan kadar air (yang membuat kue moist) dan merusak ikatan emulsinya. Mentega/margarin cukup dihangatkan asal cair saja. Matikan api sebelum mentega/margarin mencair seluruhnya. Sisa mentega/margarin akan mencair sendiri karena suhu hangat.Mentega cair harus didiamkan hingga hangat sebelum dicampur ke dalam adonan telur. Mencampur mentega cair harus betul-betul merata dan seksama. Mentega yang tidak tercampur

akan membentuk lapisan di bawah kue yang menyebabkan kue bantet. Usahakan spatula mencapai dasar mangkuk ketika mengaduk, untuk memastikan tidak ada mentega tertinggal di dasar mangkuk. Pada pembuatan butter cake, terkadang putih telur dikocok terpisah. Campur putih telur yang sudah kaku ke dalam adonan mentega, aduk balik dengan seksama. Pastikan tidak ada putih telur yang masih menggumpal, karena akan menyebabkan kue berongga besar. Jika putih telur mencair di bagian bawah, jangan ikutsertakan cairan ini, karena akan menyebabkan kue bantet. Cukup ambil busa putih telurnya saja. Khusus untuk sponge cake: Udara yang berlebih dalam adonan akan menyebabkan kue mengembang berlebihan dan mengempis di luar oven. Untuk meminimalkannya, banting loyang berisi adonan sebelum masuk ke oven. Jatuhkan loyang beberapa kali ke atas meja agar udara merata. Udara berlebih akan naik dan pecah di permukaan adonan. Teknik ini khusus untuk sponge cake, JANGAN lakukan pada butter cake karena akan membuat mentega cenderung berkumpul di bawah. Panaskan oven 10-15 menit sebelum adonan masuk. Oven yang dingin atau kurang panas ketika adonan masuk, akan menyebabkan kue turun lebih dahulu sebelum sempat mengembang, menyebabkan kue bantet. Pastikan suhu oven pas. Karena itu kenali oven anda dengan baik, dengan cara menggunakannya sesering mungkin dan mengamati perilakunya. Jangan buka pintu oven hingga paling tidak 3/4 waktu pemanggangan. Untuk memeriksa kematangan kue, lakukan tes tusuk (lihat FAQ Dapur), juga tekan sedikit permukaan kue, jika permukaan kering dan membal, kue sudah matang. Diamkan kue dalam loyang di atas rak sebentar (lk 10 menit). Balik kue ke atas rak, biarkan hingga dingin. Pindahkan kue ke piring saji.

MENCAIRKAN CHOC PUTIH

jangan melting dgn api menyala coba celupkan jari ke dalam air .. (cara tradisional krn saya ga punya thermo) nanti kita akan tau seberapa hangat air yg diperlukan biarkan cokelat dalam wadah (jgn langsung diaduk) .. kalo udah ada yg cair baru diaduk perlahan

TART NENAS - kena cuba nie

Sumber & Gambar : Baya Bahan 1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik. 1 biji kuning telor. 1 suduteh asen vanilla.

20 gram gula. 40 gram tepung jagung, 50 gram tepung kastard. 20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok) 240 gram tepung gandum. 1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan. Cara cara Sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja) Masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung. Gaul sebati. Masukkan tepung gandum. Gaul sebati. Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong. Bakar 350F selama 17-19 minute. Nota : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering. Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus . Tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok. Last sapukan kuning telor.

NI LAH RUPA SAMPERIT COOKIESSumber : Nor Aniza Omar Bahan-Bahannya 180gm mentega (Golden Churn atau SCS) 180gm gula aising 3 biji telur 500gm tepung jagung (Brown & Polson-Cap Kupu-Kupu) 1 sudu teh esen vanilla Cara-cara 1.Kacau mentega dan gula hingga kembang dan ringan. 2.Masukkan telur dan esen vanilla. Gaul rata. 3.Masukkan tepung jagung dan uli sehingga menjadi adunan lembut. 4.Picitkan adunan dengan menggunakan nozzle aising yang sesuai di atas tin pembakar . 5.Titikkan warna merah sebagai mata dragon. Biarkan biskut selama 2 jam sebelum dibakar. 6.Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit(light brown). Nota : 1.Untuk menggelakkan doh dari cepat menjadi keras atau kering, tutup dengan menggunakan tuala yang lembap. 2.Tinggalkan 2 jam atas loyang selepas di terap.(Supaya cookies sebati dan kembang sebelum di bakar. Jadi bila dibakar texturenya lebih cantik dan lembut.) Lepas tu baru bakar. 3.Kalau malas nak tunggu 2 jam, terap dan terus bakar, hasilnya cookies ini, rasanya okay, tapi macam kuih samperit dan agak garing sedikit. 4.Kalau nak jadi lembut dan rapuh (melt in your mouth), kenalah tunggu 2 jam. 5.Kalau dohnya diperap 2 jam, nanti susah pulak hendak dipicit menggunakan nozzle (tepung jagung akan jadi kering / keras dan adunan kena uli lagi dan dicampurkan butter atau telur supaya jadi lembut kembali). 3. Ada juga resepi yang campur 2 - 3 sudu susu tepung tetapi ini bergantung kepada jenis butter yang digunakan, misalnya Buttercup. Kalau anda menggunakan butter Golden Churn

atau SCS, tak payah letak. Nanti rasa susu sahaja dan cepat jelak.

PANDUAN MENCAMPUR WARNAPANDUAN MENCAMPUR WARNA SUMBER : http://zatidhati.blogspot.com/2009/03/panduan-mencampurwarna.html Warna keluaran wilton dan chef master amat cantik berbanding pewarna biasa. Paste keluaran wilton dan chef master misalnya, ditutup dengan aluminium foil di atasnya. Untuk memanjangkan hayat warna, lebih baik jangan dibuka foilnya. Anda hanya perlu mencucukkan saja pencungkil gigi menembusi foil untuk mengangkat warna. Paste mempunyai kepekatan yang likat. Selalunya sedikit sahaja sudah memadai. Untuk jadual bancuhan di atas, ada baiknya menggunakan pencungkil gigi atau lidi. 1 calit dikira satu bahagian. Manakala `sentuhan cukup dengan mencuit sikit saja warna yang terlekat pada lidi ke atas aising. Gunakan lidi yang baru. Jika anda menggunakan warna-warna yang memerlukan banyak penggunaannya, anda boleh menggunakan pisau bersih. Untuk mengelakkan warna yang tidak sama, anggarkan aising yang mahu digunakan mestilah cukup untuk diwarnakan. Mewarna aising sedikit-sedikit mungkin akan menyebabkan warna yang tidak seragam. MARI KITA MEMBANCUH WARNA. AHA. HITAM: Sekiranya tidak ada paste atau liquid hitam, kombinasi royal blue, merah, oren dan kuning lemon boleh menghasilkan hitam. Membeli warna hitam bukanlah penyelesaian untuk menghasilkan aising berwarna hitam Berapa banyak pun kita masukkan hitam, kita tidak akan mendapat aising hitam yang sebenarnya. Tipnya campurkan dark brown colour atau warna coklat ataupun chocolate emulco dengan warna hitam. Ia perlu disimpan didalam chiller semalaman. GOLD:

Sedikit warna coklat dicampurkan dengan lemon yellow. Atau boleh juga gunakan lemon yellow, 3 bahagian oren dan 1 bahagian red. COKLAT: Campuran merah dan hijau boleh menghasilkan coklat. Kadang-kadang warna hijau akan terlebih ton kerana asid di dalam aising, misalnya daripada jus lemon dan cream of tar tar, jadi abaikan penggunaan asid. Juga campurkan tsp air ke dalam bancuhan warna sebelum dimasukkan ke dalam BC untuk menghapuskan ton hijau. MERAH: Payah untuk menghasilkan warna merah terang? Campurkan pewarna merah ke dalam BC dan simpan 24 jam. Warnanya akan semakin terang dan gelap.(Saya mewarnakan BC dengan warna merah dan simpan di dalam peti untuk beberapa lama untuk kemudahan membuat art writing. Warna merah semakin lama disimpan semakin terang warnanya. Untuk tujuan penyimpanan lama ini, BC tidak dicampur susu kerana BC yang mengandungi susu dikatakan hanya tahan dua minggu sekiranya disimpan di dalam bekas kedap udara dan disimpan di dalam chiller. Susu akan memberi rasa yang lain pada BC jika lebih dua minggu disimpan) UNGU: Pastikan campurkan susu ke dalam pewarna. BC tidak akan menjadi warna biru pudar. PASTEL: Campurkan 2 bahagian putih dan 1 bahagian mana-mana warna pilihan APRIKOT: 2 bahagian oren campur 1 bahagian golden yellow AQUA: 5 bahagian sky blue campur 1 bahagian hijau daun/leaf green AVOCADO: 4 bahagian lemon yellow campur 1 bahagian leaf green campur sentuhan warna hitam BURGUNDY: 5 bahagian rose pink campur 1 bahagian violet CHARTREUSE: 5 bahagian lemon yellow campur 1 bahagian hijau daun RUST: 8 bahagian Oren campur 2 bahagian merah campur 1 bahagian brown COPPER: 1 bahagian golden yellow campur 1 bahagian brown campur 1 bahagian christmas red CORAL: 3 bahagian rose pink campur dua bahagian lemon yellow LAVENDER: 5 pink campur 1 bahagian violet

SILVER/GRAY: 1 bahagian hitam campur 1 bahagian biru TURQOISE: 6 bahagian biru campur 1 bahagian lemon yellow TEAL: 9 bahagian sky blue campur 1 bahagian lemon yellow MAUVE: 5 bahagian rose pink campur 2 bahagian oren campur 2 bahagian merah dan 1 bahagian hitam PLUM : 1 bahagian violet campur sentuhan chrismas red MAROON: 4 bahagian red dan 1 bahagian burgundy MOSS GREEN: 3 bahagian lemon yellow campur 2 bahagian violet NAVY BLUE : 1 bahagian sky blue campur 1 bahagian violet GRAPE: 1 bahagian sky blue campur 6 bahagian rose pink Buttercream homemade (resep ini sesuai utk temen2 yg ada di malaysia) Bahan : 700gram creamwell 300gram butter 200gram icing sugar (ayak halus) 3/4 susu pekat manis Flavour Cara : campur semua bahan dan mixer dengan kelajuan medium sampai semua bahan kembang 2x lipat dan lembuuutttt...siap digunakan. Chocolate buttercream Bahan : 700ml non Dairy whipping Cream 250gram Dark cooking chocolate 1 sudu butter Cara : bagi whip cream yg 700gram itu : 450gram whip cream di mixer sampai kaku 250gram. whip cream masak dengan cara double boil,bila udah mulai mendidih matikan api dan masukan DCC yang sudah di potong2 kecil,kacau sampai chocolate cair,masukan sesudu butter. sejukkan adunan,apabila sudha mulai sejuk amsukan perlahan dalam 450gram whip cream yg sudah di mixer sampai kaku tadi, mixer lagi sampai sebati dan kembang.cukup dengan kelajuan sederhana dan siap digunakan..hmm yummy yummy!!! truz utk temen2 yang di Indonesia ini daku tuliskan resep buttercream yang bahan2nya disesuaikan dengan yg ada dijual disana . Buttercream :

500gram Mentega putih 200gram mentega australi 100gram butter 200gram gula bubuk yang udah di ayak sampe haluuuss.. 1/2 susu kental manis Cara: Campur semua bahan dan mixer dengan kecepatan medium sampai kembang 2x lipat dan lembut..siap digunakan. Nah ini adalah resep buttercream yang biasanya aku buat untuk flower,leaf, basket etc deh..special utk membuat hiasan2 ini diperlukan buttercream yang agak stiff (tdk lembek) jadi flowernya mengembang cantik, tapi emang sih rasanya rada manis jadi mesti dikasih flovour yang asem2 misalnya lemon,orange, untuk meng-cover rasa manis nya. Buttercream utk flower,leaf.etc 250gram shortening/vegetable fat/utk yang di indo pake mentega putih palmia 300gram icing sugar/gula bubuk yang sudah diayak haluuusss flavour cara : campur shortening dan icing sugar lalu mixer dengan kecepatan medium, jangan terlalu lama banget mixernya..cukup sampai mentega agak kembang dan adonan nampak pekat.dah siap diwarnakan dan dibuat flower tu..dari segi rasa..buttercream ini kurang sedap yah,karena terbuat dari shortening..buttercream ini hanya utk hiasan.deco aja!! jadi biasanya aku buat buttercream homemade yg resipi nya ada paling diatas sekali. baru utk deconya aku buat resep yg pake shortening ini. selanjutnya resipi Royal icing yang sesuai utk cookies Bahan : 50ml putih telur 250gram icing sugar.. 1 tsp cuka ataupun kalau gak ada cuka dapat digantikan dengan 1 TBSP lemon juice Cara : campur semua bahan diatas dan mixer dengan kelajuan medium selama 5 menit ajah.jangan terlalu lama..siap digunakan utk mendeco cookies. adonan akan nampak cair sedikit tapi tidak apa2 memang begitulah yg sesuai utk cookies

2010 ROYAL AISING4 cups powdered sugar 1/2 tsp cream of tartar

3 egg whites, at room temperature

food coloring (optional) Preparation: 1. Make sure the egg whites are at room temperature before beginning.

2. In the clean, dry bowl of a stand mixer, place the egg whites, powdered sugar, and cream of tartar. Using the whisk attachment, beat all together on low speed until combined. You can use a hand mixer if you desire, but it will likely take longer for the icing to reach the right consistency.

3. Stop the mixer and scrape down the sides of the bowl. Restart the mixer and beat the mixture on medium speed until very thick, shiny, stiff and white. This should take about 7-10 minutes.

4. Check the texture to ensure that it is suitable for your needs. If you require a stiffer icing, add a little more powdered sugar at this point.

5. If you want to dye your icing just one color, you can add a few drops of food coloring into the bowl and mix it for a few seconds until the coloring is evenly distributed. If you want to make several different colors, divide the icing into several different bowls and stir in the food coloring by hand.

6. Royal icing dries to a very hard consistency, and it will begin setting as soon as it is made. To prevent the icing from getting hard before you use it, thoroughly wet a paper towel and place it over the top of the icing in the bowl. It is very important to keep the icing covered! Likewise, if you are using a pastry bag and piping tips with the icing, twist the back end of the bag tightly, and wrap a wet paper towel around the tip when not in use so the icing will not dry in the tip.

7. Depending on the temperature, humidity, and amount of icing used, royal icing should harden within 15-60 minutes of application. Do not refrigerate products with hardened royal icing, as the icing can become soft and sticky.

RESEPI BUTTERCREAM - untuk kek dan cookies- RESEPI LOVELIANA

Buttercream homemade (resep ini sesuai utk temen2 yg ada di malaysia) Bahan : 700gram creamwell 300gram butter 200gram icing sugar (ayak halus) 3/4 susu pekat manis Flavour Cara : campur semua bahan dan mixer dengan kelajuan medium sampai semua bahan kembang 2x lipat dan lembuuutttt...siap digunakan. Chocolate buttercream Bahan : 700ml non Dairy whipping Cream 250gram Dark cooking chocolate 1 sudu butter

Cara : bagi whip cream yg 700gram itu : 450gram whip cream di mixer sampai kaku 250gram. whip cream masak dengan cara double boil,bila udah mulai mendidih matikan api dan masukan DCC yang sudah di potong2 kecil,kacau sampai chocolate cair,masukan sesudu butter. sejukkan adunan,apabila sudha mulai sejuk amsukan perlahan dalam 450gram whip cream yg sudah di mixer sampai kaku tadi, mixer lagi sampai sebati dan kembang.cukup dengan kelajuan sederhana dan siap digunakan..hmm yummy yummy!!! truz utk temen2 yang di Indonesia ini daku tuliskan resep buttercream yang bahan2nya disesuaikan dengan yg ada dijual disana . Buttercream : 500gram Mentega putih 200gram mentega australi 100gram butter 200gram gula bubuk yang udah di ayak sampe haluuuss.. 1/2 susu kental manis Cara: Campur semua bahan dan mixer dengan kecepatan medium sampai kembang 2x lipat dan lembut..siap digunakan. Nah ini adalah resep buttercream yang biasanya aku buat untuk flower,leaf, basket etc deh..special utk membuat hiasan2 ini diperlukan buttercream yang agak stiff (tdk lembek) jadi flowernya mengembang cantik, tapi emang sih rasanya rada manis jadi mesti dikasih flovour yang asem2 misalnya lemon,orange, untuk meng-cover rasa manis nya. Buttercream utk flower,leaf.etc 250gram shortening/vegetable fat/utk yang di indo pake mentega putih palmia 300gram icing sugar/gula bubuk yang sudah diayak haluuusss flavour cara : campur shortening dan icing sugar lalu mixer dengan kecepatan medium, jangan terlalu lama banget mixernya..cukup sampai mentega agak kembang dan adonan nampak pekat.dah siap diwarnakan dan dibuat flower tu..dari segi rasa..buttercream ini kurang sedap yah,karena terbuat dari shortening..buttercream ini hanya utk hiasan.deco aja!! jadi biasanya aku buat buttercream homemade yg resipi nya ada paling diatas sekali. baru utk deconya aku buat resep yg pake shortening ini. selanjutnya resipi Royal icing yang sesuai utk cookies Bahan : 50ml putih telur 250gram icing sugar.. 1 tsp cuka ataupun kalau gak ada cuka dapat digantikan dengan 1 TBSP lemon juice Cara : campur semua bahan diatas dan mixer dengan kelajuan medium selama 5 menit ajah.jangan terlalu lama..siap digunakan utk mendeco cookies. adonan akan nampak cair sedikit tapi tidak apa2 memang begitulah yg sesuai utk cookies