Recipe collection 55

download Recipe collection 55

of 141

  • date post

    20-Jul-2015
  • Category

    Food

  • view

    81
  • download

    11

Embed Size (px)

Transcript of Recipe collection 55

  • Im Not A Chef..Salie292..

    1 | N o o d l e s

    Noodles Nyum-nyum Char Kuey Teow

    Bahan Buat Kicap: Air Rebusan Udang Sedikit sos ikan Gula Melaka Kicap Cair Kicap Masin Sos Tiram (Masak kesemuanya sekali sehingga menjadi satu pekatan kicap) Bahan Buat Pes Cili: Isi Udang dikisar Cili Kering dikisar Bawang Putih dikisar Sedikit bawang besar dikisar Garam Gula Sedikit minyak

  • Im Not A Chef..Salie292..

    2 | N o o d l e s

    (Tumis bawang putih, bawang merah, cili Kering, udang sehingga menjadi mcm cili boh) Bahan-bahan buat Char Kuey Teow: Udang (jgn buang kulit, kepala, ekor) Kuey Teow Taugeh Kucai lada sulah jika suka Kerang (rebus separuh masak) Telor Minyak Cara menyediakan: 1) Masukkan minyak, goreng 3-4 ekor udang sehingga kulit udang kemerah-merahan. 2) Tuang 2 sudu besar kicap char kuey teow, 3 sudu besar pes cili dan kacau. 3) Masukkan kuey teow, taugeh, kucai dan kacau. 4) Pecah 1 biji telor dan kacau, lepas tu masukkan 1 senduk kicap char kuey teow sekali lagi dan kacau. 5) Sedia dihidangkan bersama cili jeruk. Lasagne (beef)

    1 bawang putih sk garam 1 bawang besar 2 sb minyak zaitun 125 g daging cincang (lembu) 1 sb tomato puree 1 sb tepung 75 ml air 400 g buah tomato (tanpa kulit) - paling mudah gunakan yang dalam tin dan jangan buang air (juice) nya 1 sb oregano (herb kering) 1 daun bay (kering) garam, serbuk lada putih

    Bahan-bahan Sos Bechamel: 2 sb butter atau marjerin 2 sb tepung ltr susu

  • Im Not A Chef..Salie292..

    3 | N o o d l e s

    serbuk buah pala (nutmeg) 2 sb keju parmesan Bahan-bahan lain: 200 g (atau secukupnya) keping lasagne segera butter (for greasing the baking dish) 100 g keju mozzarella 1 sb daun basil cincang Cara Membuatnya: Sos Tomato 1. Bawang putih dan bawang besar dicincang. Panaskan minyak dan masukkan daging cincang. Bila warnanya bertukar, masukkan pula bawang putih, lalu bawang besar yang dicincang tadi dan garam. Tumis. 2. Selepas tu masukkan tomato puree, tepung dan bila mendidih, air. Masukkan pula tomato (bersama juice-juice nya) dan biarkan mendidih atas api kecil sehingga sosnya pekat. Akhir sekali tambah bahan-bahan yang lain. Sos Bechamel 1. Panaskan butter atau marjerin, masukkan tepung dan 'tumis' sehingga kekuning-kuningan. Masukkan pula susu sambil mengacau dan didihkan atas api kecil selama 5 minit. Habiskan dengan menambah serbuk lada putih, garam, serbuk buah pala dan keju.

    Deep Fried Wantan 40-45 keping kulit wantan Minyak untuk menggoring Inti: 200gm udang buang kulit, kisar 50g sengkuang cina (water chestnuts) 1 batang lobak merah (carrot) daun bawang

  • Im Not A Chef..Salie292..

    4 | N o o d l e s

    Perisa: 1 sudu makan sos tiram garam gula lada sulah 1 sudu teh tepung jagung stok ayam atau daging Penyicah: 3 sudu makan sos cili 2 sudu makan sos tomato 1 sudu makan sos plum 1 sudu makan gula 1 susu makan jus lemon 1 sudu makan bijan yang telah digoring-jika suka' Satukan bahan inti dalam bekas. Masukkan perisa. Ambil 1 sudu teh ditengah kuit wantan. Lipat jadi punjut. Sapukan sedikit air untuk melekatkannya. Panaskan minyak jangan terlalu panas. Masukkan kulit wantan yang telah siap (jangan terlalu banyak) goring sehingga garing kekuningan. Angkat dan toskan. Hidang ketika masih panas. Sos: Campur semua bahan.

    KOAY TEOW KERANG Ingredients: 500g flat rice noodles (koay teow) 500g cockles - scalded and shelled 4 medium-sized prawns - shelled but leave the tails 1 egg 200g fresh bean sprouts - washed and drained 50g chives, cut into 1-inch strips 2 tbsp ground red chili (can also use cili boh) 2 tbsp oyster sauce

  • Im Not A Chef..Salie292..

    5 | N o o d l e s

    2 tbsp dark (salty) soy sauce 2 tbsp sweet soy sauce 1 tsp sugar 3 cloves garlic - lightly beaten Salt to taste Oil for frying Directions: 1. Shake the koay teow vigorously to prevent it from lumping. 2. Heat a large kuali (wok) until smoking hot. 3. Add oil and saut garlic until fragrant. 4. Add oyster sauce, dark soy sauce, sweet soy sauce and sugar. Stir well. 5. Add koay teow and mix thoroughly. 6. Add cockles and prawns. 7. Break egg around koay teow mixture. Add oil if necessary. Mix the scrambled eggs into the koay teow. 8. Let it stand for a while before adding chives and bean sprouts. Mix evenly. 9. Serve hot with pickled green chili

    spaghetti Bolognese Bahan-bahan ( 6 orang ) 500 gram spaghetti (sepeket) 500 gram daging lembu cincang 200 ml susu 1 labu bawang besar kuning dicincang halus 1 ulas bawang putih dicincang halus 1 tin sedang tomato puri 4-5 tomato segar ranum - didadu 1 batang carrot didadu kecil 2 batang celery didadu kecil 1 tin cendawan butang dihiris (optional) 1 kiub stok daging lembu (optional) 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs Sedikit garam dan gula secukup rasa 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa) 2 sudu besar butter Parutan keju parmesan untuk menghidang NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.

  • Im Not A Chef..Salie292..

    6 | N o o d l e s

    NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

    Cara-cara

    Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.

    Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.

    Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.

    Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.

    Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.

    Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.

    NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.

    Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.

    Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.

    NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

    Sup macaroni sempoi

  • Im Not A Chef..Salie292..

    7 | N o o d l e s

    Bahan-bahan ( 2 orang ) 200 gm macaroni 1/4 ekor ayam- di potong kecil Perencah sup- mengikut kegemaran, saya guna perencah mee sup adabi sayur-sayuran seperti lobak merah, baby corn, cellery, bunga kobis, etc Daun sup dan bawang goreng Cara-cara Bersihkan ayam dan rebus didalam periuk- Quantity air adalah mengikut citarasa Bersihkan dan potong sayur mengikut citarasa Masukkan perencah sup dan lobak merah kedalam rebusan ayam apabila telah mendidih. Masukkan pula macaroni kedalam periuk. Apabila macaroni sudah agak lembut, masukkan sayur2 yg lain Apabila sayur telah lembut, boleh la dimatikan api. Tabur daun sup & bawang goreng. Tambahkan garam, jika perlu. Nota: sup ini memerlukan banyak air kerana macaroni akan menyerap air. Selalunya orang akan merebus macaroni berasingan, tetapi dengan cara memasukkan macaroni kedalam sup akan menambah perisa kepada macaroni tersebut. Kuey teow goreng

  • Im Not A Chef..Salie292..

    8 | N o o d l e s

    Bahan-bahan ( 6 orang makan ) 1 kilo kuey teow 1 biji bawang besar 3 ulas bawang putih 2 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas) 2 biji telur 20 batang crab meat (ikut suka banyak) 2 sudu besar kicap manis 2 susu besar sos tiram 1 genggam taugeh (ikut suka) 2 sudu besar minyak masak untuk menumis garam dan perasa secukpnya 1/2 cawan air Cara-cara cuci dan toskan kuey teow blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih+cili boh/giling dan tumis hingga garing masukkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka) masukkan garam+perasa dan kacau rata pecahkan telor dan kacau hingga telor sebati (akan jadi pekat) masukkan taugeh dan crab meat dan kacau hingga sebati masukkan kuey teow dan gaul hingga rata MEE CALONG Bahan-bahannya : 1 paket mee hoon 6 ulas bawang merah 3 ulas bawang putih 3 ekor ikan kembung 4 keping tauhu 2 cm halia sedikit rempah 4 bersaudara 1 bungkus rempah sup adabi sedikit serbuk lada hitam daun sup daun bawang air garam minyak

  • Im Not A Chef..Salie292..

    9 | N o o d l e s

    bawang goreng sambal kicap Cara membuatnya : Mee hoon direbus hingga lembut. Bawang ditumbuk halus.Ikan ambil isinya dan tumbuk halus. Goreng tauhu yang telah dipotong enam setiap satu keping.Belah sedikit tauhu yg telah digoreng dan sumbatkan dengan isi ikan. Isi ikan yg lebih bulat-bulatkan seperti 'fish ball'. Tuangkan sedikit minyak ke dalam periuk, tumiskan bawang dan rempah 4 saudara. Bila baunya naik, masukkan air secukupnya. Setelah air mendidih, m