Resepi Chese Cake

download Resepi Chese Cake

of 6

  • date post

    01-Mar-2016
  • Category

    Documents

  • view

    16
  • download

    0

Embed Size (px)

description

resepi

Transcript of Resepi Chese Cake

Resepi cheese cake Bahan-bahan:1. Biskut Digestive *Ada banyak brand. Rembat je mana suka.2. 2 block Cream Cheese. *Aku suka guna brand Philadelphia.3. 1 biji telur ayam.4. 1/2 tin susu pekat.5. Butter.

Thats all! Yup! Nama pun simple kan.

Cara-cara membuat:

1. Hancurkan biskut dalam loyang yang nak digunakan. Hancurkan seberapa banyak yang korang suka lah asalkan menutupi base loyang tu. Biskut ni tapak kek korang tau. Nak tebal mana ikut suka. Aku tak suka tebal-tebal sebab bukan makan sangat pun biskutnya.

2. Gaulkan butter dengan biskut sehingga sebati. Make sure biskut yang dah hancur tu melekat ke loyang dan lenyekkan sampai jadi rata.

3. Next step kita buat adunan kek pulak. Masukkan cheese, telur dan susu dalam mangkuk dan kacau sehingga sebati.

4. Then masukkan dalam loyang yang dah siap base biskut tadi. Kalau takut kek tu melekat boleh lah sapukan sikit marjerin sekeliling loyang tu. Tapi biasanya aku buat tak melekat sangat pun.

5. Next masa untuk membakar. Bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah selsius selama 30-35 minit. Nak pastikan kek tu dah masak boleh lah cuba cucuk dengan lidi atau garfu. Kalau tak melekat maknanya dah masak lah tu.

6. Lepas tu boleh lah hias kek korang mengikut kreativiti sendiri ek.

Masa untuk makan! :)

Selamat membakar kek! ^_^

Sumber : http://secretofnoone.blogspot.com/2014/01/resipi-cheesecake-mudah-dan-simple.html